Pages

Monday, May 28, 2012

Nak Jadi Kaya Cepat?


1. Terus terang saya katakan tiada cara yang cepat untuk jadi kaya, melainkan merompak menipu dan sebagainya. Kalau ada cara semua orang dah jadi kaya termasuk saya.


2. The basic rules untuk jadi kaya adalah generate income anda @ bisnes. Itu sahaja! Tak pown family awak dah memang kaya, tapi yang baca entry ni saya yakin org biasa macam saya dan nak jadi kaya juga.


3. Untuk yang makan gaji macam saya cara paling baik adalah dengan menyimpan. Biar lambat asal selamat. Orang kata buat simpanan 10% dari gaji kita, tapi apa salahnya lebih 20% ke 30% ke...


4. Persoalannya dimana kita perlu menyimpan?, so anda kene bijak! pilih simpanan yang boleh memberikan pulangan paling tinggi sebagai contoh: ASB/ASM/AS1M (cash) @ Emas . Saya rasa kat MALAYSIA ni dua je yang boleh bagi pulangan yang tinggi. Ni sebab ASB boleh bagi 7-8% setahun, emas pula lebih 15% setahun ada yang menjangkau 30% setahun! banyak tu!


5. Secara kasarnya dan dari pengamatan saya simpanan EMAS adalah yang terbaik! bukan akaun emas tapi EMAS FIZIKAL .
Semua org tau emas nilainya tak pernah susut dari dulu sampai sekarang, tapi keapa tak simpan emas? mudah sebab kita rasa kita tak mampu, sebab tu ramai yang kene tipu dengan skim cepat kaya. Semua org nak jadi kaya cepat.


6. Nak jadi kaya simpanlah emas! dan Beli cara berperingkat..


Post akan datang mengenai Kenapa Pilih Emas... Salam!

Juga terdapat saranan hadits umat Islam menyimpan Dinar (Emas) dan Dirham (Perak) iaitu: Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda “Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan). Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal.

No comments:

Post a Comment